Tarihi Mekanların Modernize Edilmesi

Resim
 Hem dünya hem de ülkemizde tarihi mekanların modernize edilmesi önemli konulardan biri haline gelmiş durumda. Bu konuda yapılması gereken ilk adımlardan biri modernize edilecek yapının iyi analiz edilmiş olması geliyor. İyi analiz edilen mekanlara çözümler üretmek ve bu çözümler doğrultusunda tasarımlar oluşturmak oldukça kolay olacaktır.  O halde aşamaları sıralayarak durumu biraz daha somut hale getirelim: 1.       Mimariyi yapıyı hem tarihi ile hem de fiziki analiz edin. 2.       Sorunlar üzerine odaklanın. 3.       İç Mimari çözümler üretmeye başlayın. 4.       Tekrar tekrar çözümlerinizi gözden geçirin. 5.       Bir proje ortaya koyun.   Mimariyi yapıyı hem tarihi ile hem de fiziki analiz edin. Mimari yapıları sıklıkla fiziksel değerlerini baz alarak analiz etmeye başlıyoruz. Tarihi yapılarda ise ne yazık ki bu duruma bir yandan yapının tarihi devreye giriyor. Bu aşamada sorabileceğimiz örnek soru setine bakarak durumu daha da somutlaştırabiliriz. ·        

İç Mimari Tasarımda Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Yaşamımızın büyük çoğunluğu mekanlar içerisinde geçirmemize rağmen ne yazık ki iç mekan tasarımına gerekli önemi göstermemekte ısrar ediyoruz. Parça parça yapılan tasarımlar bir bütün haline geldiğinde bir yandan içinden çıkılması zor bir hal alıyor bir yandan da insan ruhunu olumsuz etkileyen sonuçlar doğurabiliyor. Peki bunun önüne nasıl geçeceğiz? Elbette tasarım kriterlerine bir bütün olarak yaklaşım bu doğrultu da hareket ederek.

İç mekan tasarımını yapmak için her zaman bir uzman tasarımcıya ihtiyacınız yoktur. Fakat uzman destek almak her zaman sizin açınızdan bir tık önde olmanızı sağlayacaktır. (Bu konuya bir önceki yazımızda değinmiştik.) Bireyler yapı olarak birer tasarımcıyı içlerinde zaten barındırır. Hele ki teknoloji ve bilgi çağında yaşarken insanlar birbirlerinden bağımsız bir sürü şey öğrenebilmekte ve bu öğrendiklerini gerçekleştirebilecek ortam yaratabilmektedir.

İç Mimari Tasarımda Nelere Dikkat Etmeliyiz?


Peki bunu nasıl yapacağız?  Öncelikle araştıracağımız konuyu çok iyi belirlemek birinci hedefimiz olmalı. Salonunuzu mu yenileyecek ve tasarlayacaksınız. O halde en mantıklı sorulardan biri Salon tasarımlarında neye dikkat etmeliyim sorusu olabilir. Ardından arama motorlarında bu soruyu aratarak çeşitli kaynaklar üzerinden eşlemeler sağlayabilirsiniz.

Gerekli bilgiyi edindikten sonra bu bilgileri mevcut olan mekanınız ile karşılaştırmalı ve gerçekleştirilebilirliğini sorgulamalısınız. Bu planın ikinci amacı. Bu sayede gereksiz bilgileri elemiş ve elinizde gerekli olan bilgilerin kalmasını sağlamış olursunuz.

Bir sonraki aşamada ise popüler olan renk, model ve malzemeleri inceleyerek bütüncül bir tasarım yaklaşımı sergilemelisiniz. Örneğin, tv üniteniz barok dönemi andırır iken koltuk takımınız fütürist bir tasarım yaklaşımına sahip ise sizi oldukça zorlayacak ve belki de üzecek bir tasarım ile baş başa kaldınız demektir. Bu sebeple tasarlayacağınız mekanın tüm ürünlerini yenileme süreci içerisinde birbirleri ile eşleştirerek seçmelisiniz. Bu aşama 3. aşama olmasına rağmen belki de tasarım sürecinin en önemli aşaması diyebiliriz.

İç Mimari Tasarımda Nelere Dikkat Etmeliyiz?


Gelelim dördüncü aşamaya, bu aşama da gerekli planlama ve seçim işlemleri sonuçlandırma aşamasıdır. Son kararınızı vererek aşamayı sonlandırır ve gerekli uygulama çalışmalarına girişirsiniz.

Son aşama olan uygulama aşaması artık bizim İç Mimari Tasarımda Nelere Dikkat Etmeliyiz? yazısı çerçevesinde size müdahale edebileceğimiz bir aşama değildir. Fakat mühim olan bir noktaya değinmemiz önem arz ediyor. Uygulamanızı gerçekleştirirken ustaların, yakın arkadaş ve diğer çevrenizin tasarımınızı baltalamasına izin vermeyin. Fikirlerini özenle dinleyin ve teşekkür edin. Unutmayın bu tasarım sizin tasarımınız ve mekanı uzun süre deneyimleyecek olan sizlersiniz. Son aşamada tasarım kriterlerinizi değiştirmek uzun vadede sizi pişmanlığa götürebilir.

Son aşamayı da özgüven kriteri ile özdeştirerek İç Mimari Tasarımda Nelere Dikkat Etmeliyiz? Yazımızı sonlandırıyor ve tasarımcı kimliğiniz ile tasarım yaşamınızda boş şans diliyoruz.

Tasarım Dolu Bir Dünyaya!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İç Mimarlık Ofisi Ne Yapar?

Tarihi Mekanların Modernize Edilmesi