Tarihi Mekanların Modernize Edilmesi

 Hem dünya hem de ülkemizde tarihi mekanların modernize edilmesi önemli konulardan biri haline gelmiş durumda. Bu konuda yapılması gereken ilk adımlardan biri modernize edilecek yapının iyi analiz edilmiş olması geliyor. İyi analiz edilen mekanlara çözümler üretmek ve bu çözümler doğrultusunda tasarımlar oluşturmak oldukça kolay olacaktır.  O halde aşamaları sıralayarak durumu biraz daha somut hale getirelim:
  • 1.      Mimariyi yapıyı hem tarihi ile hem de fiziki analiz edin.
  • 2.      Sorunlar üzerine odaklanın.
  • 4.      Tekrar tekrar çözümlerinizi gözden geçirin.
  • 5.      Bir proje ortaya koyun.
 

Tarihi Mekanların Modernize Edilmesi

Mimariyi yapıyı hem tarihi ile hem de fiziki analiz edin.

Mimari yapıları sıklıkla fiziksel değerlerini baz alarak analiz etmeye başlıyoruz. Tarihi yapılarda ise ne yazık ki bu duruma bir yandan yapının tarihi devreye giriyor. Bu aşamada sorabileceğimiz örnek soru setine bakarak durumu daha da somutlaştırabiliriz.

·        Yapı ne zaman inşa edilmiş?

·        Yapı inşa edilirken bulunduğu günün koşulları nedir?

·        Yapı ne amaç ile inşa edilmiş?

·        Yapının inşa edildiği dönemde çevresel faktörler neler?

·        İnşa döneminde genel toplum algısı nedir?

Soruları bu şekilde çoğaltmaya devam edebilirsiniz. Böylelikle yapının algısını iyi özümseyerek durumu somutlaştırmış olursunuz.

Sorunlar üzerine odaklanın

Geçmiş teknolojiler ile inşa edilmiş yapıların günümüz şartlarında uyum sorunu olabilir. Bu tarz sorunları bir rapor ile birlikte tasarım öncesi tespit etmelisiniz. Bu sayede tasarım aşamasında beklenmedik sorunlar ile karşılaşmak yerine tasarım odaklı ilerleme sağlayabilirsiniz.

İç Mimari Çözümler Üretmeye Başlayın

İç mimari çözümleri bu aşamaya kadar elde ettiğiniz verileri de baz alarak üretmeye başlayabilirsiniz. Bu aşamada tasarım ekipleri kimi zaman bu verilerden yeteri kadar yararlanma aşamasında sorun yaşıyor. Bunun önüne geçmek amacıyla projenin her aşamasında önce ki aşamalara dair verileri elinizin altında bulunmalısınız.

Tekrar tekrar çözümleri elden geçirin.

Hızla değişen teknoloji çağında yaptım oldu algısı ile projeler üretmek ne yazık ki pek mümkün olmuyor. Bu sebep ile tasarımlarınızı sorgulayarak daha verimli çözümler yoluna gitmeyi her zaman deneyebilirsiniz.

Bir Proje Ortaya Koyun.

Tüm aşamaları tamamladığınıza göre artık projeyi ortaya koyabilir diğer kullanıcıların beğenisine sunabilirsiniz.

 

Tarihi mekanların modernize edilmesi üzerine oluşturulmuş birkaç proje önerisini video içerisinde sizlerin beğenisine sunuyoruz.





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İç Mimari Tasarımda Nelere Dikkat Etmeliyiz?

İç Mimarlık Ofisi Ne Yapar?