Tarihi Mekanların Modernize Edilmesi

Resim
 Hem dünya hem de ülkemizde tarihi mekanların modernize edilmesi önemli konulardan biri haline gelmiş durumda. Bu konuda yapılması gereken ilk adımlardan biri modernize edilecek yapının iyi analiz edilmiş olması geliyor. İyi analiz edilen mekanlara çözümler üretmek ve bu çözümler doğrultusunda tasarımlar oluşturmak oldukça kolay olacaktır.  O halde aşamaları sıralayarak durumu biraz daha somut hale getirelim: 1.       Mimariyi yapıyı hem tarihi ile hem de fiziki analiz edin. 2.       Sorunlar üzerine odaklanın. 3.       İç Mimari çözümler üretmeye başlayın. 4.       Tekrar tekrar çözümlerinizi gözden geçirin. 5.       Bir proje ortaya koyun.   Mimariyi yapıyı hem tarihi ile hem de fiziki analiz edin. Mimari yapıları sıklıkla fiziksel değerlerini baz alarak analiz etmeye başlıyoruz. Tarihi yapılarda ise ne yazık ki bu duruma bir yandan yapının tarihi devreye giriyor. Bu aşamada sorabileceğimiz örnek soru setine bakarak durumu daha da somutlaştırabiliriz. ·        

5 Adımda Kafe Tasarlamaya Başla!

Birçok insanın hayallerini süsleyen ve çoğunlukla kurumsal ortamdan çıkmak istedikleri için talep ettikleri bir arzu vardır: Bir Kafe Açmak! Biz de tasarıma bakış açısı olarak sizlere 5 Adımda Kafe Tasarlamaya Başla! isimli teori yüklü bir içerik oluşturmaya karar verdik. Bu teoriyi uygulamaya geçirmek yine siz değerli kullanıcılarımıza kalıyor. Haydi Başlayalım!

Aşamalar:

  1. Kafe Konseptine Karar Vermek
  2. Kafe Ürünlerinin Envanterini Tespit Etmek
  3. Müşteri İhtiyaçlarını Belirlemek
  4. Kafe İşletmesini Planlama 
  5. Kafe İşletmesinin Sürekliliğini Sağla!

Kafe Konseptine Karar Vermek


"Fikir güzel ama zor" "Mükemmel ama yapamazsın" gibi cümleleri duymaya alışmalısınız. Ne yazık ki çoğu insan girişimleri desteklemek yerine köstek olmayı tercih ediyor. Bu sebeple önünüze bir sürü engel çıkacağını hiçbir zaman unutmayın. Biraz öğütten sonra birinci aşamayı açıklamaya devam edecek olursak açmak istediğiniz kafe girişiminin konseptine iyi karar vermelisiniz. Endüstriyel tarzda bir kafe mi düşünüyorsunuz yoksa daha grotesk mi? Veyahut şimdiye kadar hiç tasarlanmamış özgün bir tasarım mı düşünüyorsunuz! Kimbilir belki de özgün tasarımınız ile diğer kafe tasarımlarında bir kırılma noktası yaşatacaksınız. 

Fikir aşaması bir kafe tasarımında kilit noktadır. Bu sebep ile bu aşamayı sonra tamamlarım gibi düşüncelere kesinlikle girişmemelisiniz. Önce Fikrini Bul! (Motto)


5 Adımda Kafe Tasarlamaya Başla!

Kafe Ürünlerinin Envanterini Tespit Etmek


Birinci aşamayı iyice düşündük, araştırdık ve diğer işletmeleri gezerek fikir sahibi olduk gibi eylemleri uyguladığınızı varsayarak kapatıyorum. Sıradaki aşamamız: Kafe ürünleri! 

İşletmeniz içerisinde satacağınız ürünler oldukça önemlidir. Bu ürünler konseptiniz ile uyumlu olmalıdır. Örneğin, Endüstriyel bir konsept tasarımında şarap servis etmeye çalıştığınızda kullanıcıların bilinçaltında bir anlam kargaşası yaşabilirsiniz. Bu kargaşa şu tur olaylara sebebiyet verebilir: İşletmenizin önünden geçen bir müşteri endüstriyel bir işletme içerisinde şarap servis edileceğini düşünmeyecektir. Haliyle Kullanıcı bu amaçla işletmenizi ziyaret etmeyecektir. 

Not: Eğer sabit bir üründe karar kıldıysanız ve ısrarla o  ürün üzerine bir işletme oluşturmak istiyorsanız birinci ve ikinci aşamaları yer değiştirebilirsiniz.


Kafe Nasıl Tasarlanır?

Müşteri İhtiyaçlarını Belirlemek


Artık konsept ve satış ürünleriniz belirlendi. Sırada Müşteri memnuniyeti bulunuyor. Kendimiz üzerinden yola çıkarak buna karar verebiliriz. Ben bu tarz bir işletmeye gitsem ne ile karşılaşmak isterim? Hangi konular olmazsa olmazımdır? Ekstra nasıl bir hizmet beni mutlu eder? gibi açık uçlu soruları hem kendinize hem de yakın çevreniz sorarak bu aşamada verimli bir tasarıma giden yolun üçüncü aşamasını tamamlayabilirsiniz. 

Not: Bu aşamada bir bilim insanının deney yapma heyecanı gibi ilerleyerek insanları ve kendinizi gözlemleyin. Hem zevk alacak hem de yeni noktalar keşfedeceksiniz.

Bir Kafe Tasarlamak


Kafe İşletmesini Planlama 


Kafe işletmesini planlama aşaması uygulamanın gerçekleştiği önemli alanlardan biridir. Bir mekan buldunuz ve bu mekanı hayalinizdeki kafeye dönüştüreceksiniz. Kafenin endüstriyel mutfağı nereye gelecek? Kaç adet masa koyacaksınız? Ayakta müşteri ağırlayacak mısınız? Ürünleri nereden temin edeceksiniz? İşçiliği yapması için ustaları nasıl ayarlayacaksınız? gibi soruları kendinize sormalısınız. Tüm parametreleri verimli bir şekilde not ederek işe başlayın. Ardından tüm soruların cevabını net bir şekilde verin. Ardından plan yaparak cevapları uygulamaya koyun. Bu aşamada birçok işletmeci profesyonel çözümlere başvuruyor. Kafe tasarımı yapan iç mimarlık ofisi bularak profesyonel ve işlevsel sonuçlar elde edebilirsiniz.

Kafe Tasarımları


ve 5 Adımda Kafe Tasarlamaya Başla! içeriğinin son aşaması:

Kafe İşletmesinin Sürekliliğini Sağla!


Sıraladığımız 4 Aşamayı başarıyla geçtiyseniz yolun %50'lik kısmını başarıyla tamamladınız demektir. Fakat daha önemli bir konu bulunuyor. Kafe işletmenizin sürekliliğini sağlamak. Müşteriler neden sizi tercih etmeli? Bir kez ağırladığınız bir müşteri neden tekrar sizi tercih etmeli? İşletmeniz hakkında ön yargıları olan birini nasıl ikna edebilirim? Tüm bu soruları verimli bir şekilde tamamlar ve ürün pazarlamanızı verimli şekilde gerçekleştirirseniz uzun ömürlü bir kafe işletmenize sahip olacağınızı düşünüyoruz.

5 Adımda Kafe Tasarlamaya Başlayazısı ekle



Size bu içeriğimizde 5 Adımda Kafe Tasarlamaya Başla! ismiyle kafe işletme tasarımı hakkında bilgi vermeyi amaçladık. 
Bu uğurda sizlere sert eleştiriler getiren,
Yapıcı değil yıkıcı olan,
Fikirlerinizi aşağılan,
Sizi vazgeçirmeye çalışan,
kişilerden uzak durun veya kulak asmayın!


Unutmayın bu dünyada hayal ettiğimiz sürece varız. 

5 Adımda Kafe Tasarlamaya Başla!




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İç Mimari Tasarımda Nelere Dikkat Etmeliyiz?

İç Mimarlık Ofisi Ne Yapar?

Tarihi Mekanların Modernize Edilmesi