Tarihi Mekanların Modernize Edilmesi

Resim
 Hem dünya hem de ülkemizde tarihi mekanların modernize edilmesi önemli konulardan biri haline gelmiş durumda. Bu konuda yapılması gereken ilk adımlardan biri modernize edilecek yapının iyi analiz edilmiş olması geliyor. İyi analiz edilen mekanlara çözümler üretmek ve bu çözümler doğrultusunda tasarımlar oluşturmak oldukça kolay olacaktır.  O halde aşamaları sıralayarak durumu biraz daha somut hale getirelim: 1.       Mimariyi yapıyı hem tarihi ile hem de fiziki analiz edin. 2.       Sorunlar üzerine odaklanın. 3.       İç Mimari çözümler üretmeye başlayın. 4.       Tekrar tekrar çözümlerinizi gözden geçirin. 5.       Bir proje ortaya koyun.   Mimariyi yapıyı hem tarihi ile hem de fiziki analiz edin. Mimari yapıları sıklıkla fiziksel değerlerini baz alarak analiz etmeye başlıyoruz. Tarihi yapılarda ise ne yazık ki bu duruma bir yandan yapının tarihi devreye giriyor. Bu aşamada sorabileceğimiz örnek soru setine bakarak durumu daha da somutlaştırabiliriz. ·        

İç Mimari Tasarım Temelleri

İç mimari tasarım temelleri es geçilmemesi gereken bir konu olmak ile birlikte kimi zaman sağlam temellere oturmamaktadır. Bunun en önemli sebebi doğru araştırma ve eğitimin alınmamasında yatar. Bu içeriğimizde kısmen de olsa bu açığı nasıl kapatabileceğinize değineceğiz. Tasarım fikirlerine hazırlasanız başlayalım...

Başlangıç aşamasın iç mimari tasarıma değinmek yararlı olacaktır. İç mimari tasarım adından da anlaşılacağı üzere mekan içerisinde yapılan tasarıma verilen isimdir. Hayatımızın büyük çoğunluğunu mekanlar içerisinde geçirdiğimize göre tasarıma daha özenli ve dikkatli yaklaşmamız gerekmektedir.

Neler Okuyacaksınız?

  • İç Mimari Tasarım Temellerini Nasıl Öğreneceğiz?
  • Kitap Okuyarak
  • Web Site Araştırmaları
  •  Uygulanmış Projeleri Gezmek - Tasarım Gezisi
  • Tasarımcılar ile konuşmak
  • Tasarımda Son Söz


İç mimari tasarım temelleri

Peki iç mimari tasarım temellerini nasıl öğreneceğiz?

Kitap okuyarak

Her konuda olduğu gibi iç mimari tasarım temellerini de öğrenmek için bol bol tasarım kitabı ve dergiyi karıştırmalıyız. Teknolojinin de gelişmesi sayesinde artık basılı olarak kitap ve dergi almak yerine e-kitaplara oldukça uygun fiyatlar ile kolayca sahip olabilirsiniz. 

Bu aşamada takılacağınız konu ise Türkçe kaynak sayısının azlığı olacaktır. Neyse ki tasarım işini dil bilmeseniz dahi görselleri eleştirel göz ile inceleyerek püf noktaların birçoğunu tespit edebilirsiniz.

Kısaca okuyun, okuyun ve daha çok okuyun! :)

Web Site Araştırmaları

Kitap okumanın yanında ücretsiz bir şey olan web site araştırmalarını sıklıkla yapmalısınız. Hızlıca araştıracağınız konu hakkında arama motoruna birkaç kelime girerek binlerce seçeneğe kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Bizim önerilerimiz arasında arkitera ve pigment blogu yer alırken yurt dışı kaynakları arasında archdaily yer alıyor. 

Örneğin, İlham verici salon modellerini inceleyebileceğiniz bir içerik, 
Bir başka içerik olarak Küçük evler için planlama önerisi

Not: Siteler üzerinde araştırmalarınızı yaparken kaliteli içeriklere ulaşmaya özen göstermenizi öneririz. 

Uygulanmış Projeleri Gezmek - Tasarım Gezisi

Her ne kadar kağıt ve internet ortamında araştırmalar yapıyor olsak da çıplak göz ile projeyi incelemek ve mekan içerisinde tasarımı hissetmenin zevki bambaşkadır. Bunu yapmak için tasarım konunuz doğrultusunda bölgenizde veya ulaşabileceğiniz lokasyonda en iyi örnekleri araştırın. Bir kafe tasarlayacaksanız bölgenizdeki en iyi kafe tasarımlarını tespit ederek birer kahve içmek üzere gidin. Hatta işletme sahibi ile tasarım konusunda kısa bir sohbet yapmanız sizi bir adım daha öne geçirecektir. 

Tasarımcılar ile konuşmak

Cansız tasarımlar ile iletişime geçtiniz. Sıra geldi çift kanallı iletişimde bulunmaya. Teknoloji çağında gerek sosyal medya kanalları gerek elektronik posta kanalları aracılığı ile tasarımcılar ile de kolaylıkla iletişim kurabilirsiniz. 

Tasarımcılar ile iletişime geçmeden önce aklınızdaki soruları netleştirmeniz iletişiminizi kolaylaştıracaktır. Salonunuzu tasarladığınızı varsayalım,
  • Salon tasarımında nelere dikkat etmeliyim?
  • Malzemeyi nasıl seçmeliyim?
  • Salon tasarımının püf noktaları nelerdir?
  • Kendim yapabileceğim ürünler bulunur mu?
gibi örnek sorular sorabilir, sorularınızı çeşitlendirebilirsiniz.

Tasarımda Son Söz

Yukarıda bahsettiğimiz aşamaları sağlıklı bir şekilde uygulayan bireyler tahmin edeceğinin çok daha üzerinde sonuçlar alacaktır. Şimdiden tasarım dolu günler diliyoruz...

İç mimari tasarım temelleri


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İç Mimari Tasarımda Nelere Dikkat Etmeliyiz?

İç Mimarlık Ofisi Ne Yapar?

Tarihi Mekanların Modernize Edilmesi